OrientaRioja

Actualidad y noticias de La Rioja y España, Última Hora

6 de cada 10 jóvenes españoles no creen que la Universidad los prepare para enfrentarse con éxito al mundo laboral

[ad_1]

El proper dijous 21 d’octubre, el Grup Adecco, líder mundial en la gestió de recursos humans, celebrarà una nova edició de Experience Work Day, una oportunitat única per aprendre en els que experts en RR.HH. compartiran tots els seus coneixements i experiència sobre el món laboral amb joves de diferents països del món.

Y para conocer la situación de partida en este terreno para la siguiente generación de jóvenes que accedirá al mercado de trabajo Adecco ha realitzat per conèixer quines son les seves perspectives de futur i què paper piensan que podran jugar la Universitat en el seu accés al món laboral.

Fruto de esta encuesta, el Grupo Adecco ha podido conocer de primera mano las expectativas de los jóvenes y parece ser que 6 de cada 10 no creen que la Universidad los prepare para enfrentarse con éxito al mundo laboral.

Amb aquesta premisa, Adecco organitza aquest nou Experience Work Day, en el que tres estudiants universitaris i tres representants d’empreses de primer nivell es debatiran davant de la realitat laboral dels joves i carlaran sobre les veritables barreres que es troben als universitaris a la hora d’enfrentarse a un primer treball. A més, en aquest encontre es comparteix els principals resultats d’aquesta enquesta titulada “La brecha entre la universidad y la empresa: más allá de título”. [es posible conectarse a la webinar el día 21 a las 12:00 horas se puede hacer a través del siguiente enlace: https://bit.ly/3BYW35H ].

En paraules d’Alberto Gavilán, director de Talent d’Adecco: “Des de les empreses debem fer tot el possible per accedir als joves, naturalitzar la nostra relació amb ells i fer el seu trànsit a la vida professional més senzilla. La Universitat i l’empresa han d’esforçar-se per ampliar models de col·laboració innovadors on la formació teòrica i pràctica s’unan i preparen millor al talent jove per al món laboral real ”.

Què espera realment de la Universitat
Quan els joves es pideu que valoren com la Universitat ajuda a l’alumnat a enfrentar-se amb èxit al mercat laboral, son 6 de cada 10 joves que estan en desacord amb la idea de que les facultats preparin adequadament per donar el salt professional, un 30,6% assegura que la prepara solament en part i tan sols el 8,8% considera que el pas per una universitat és una preparació sortida per al món laboral.

En aquest sentit, els joves creen que la Universitat hauria de fomentar la realització de pràctiques en empreses durant l’etapa universitària (així s’expressarà el 3 de cada 4), incrementar l’assessorament en matèria de cerca d’ocupació i orientació laboral (49,2%) , i impartir un major nombre de formacions relacionades amb les soft skills (48,7%; també denominades habilitats blandes, hacen referència a la combinació d’habilitats socials, habilitats de comunicació, rasgos de personalitat, actitudes, intel·ligència social i emocional, etc.) ). Per últim, un 25,7% dels joves cree que seria bo que s’impartís més coneixements teòrics ajustats a les necessitats reals de les empreses.

De cara a elegir el seu futur laboral, 1 de cada 3 joves reconèixer que nadie li ha assessorat sobre salides professionals i cerca d’ocupació; un 32,7% diu que aquesta informació ha obtingut en el seu entorn cercano (familiars, amics, coneguts que ja treballen …), i un 19% explica haver assessorat fora del centre d’estudis (en xarxes, altres cursos auxiliars o sobre la materia, etc.). Només un 11,9% dels estudiants assegura haver-se trobat assessorament i orientació laboral sobre el futur dins del seu centre d’estudis, ja que es pot fer a través dels tutors i / o professors (5,8%) oa través de xarxes, formacions, etc. creades expressament per a ello (6,1%).

En qualsevol cas, un 58% dels joves consultats afirma que sí sap dónde ha de dirigir la seva cerca d’ocupació i com fer-ho, un 16,4% sap cap a on enfocar la cerca, però no sap com materialitzar-se, un 15% diu saber què tiene que hacer, pero no quiénes serían los interlocutores correctos y un 10,6% reconoce que ni sabe dónde dirigir su búsqueda de un puesto de trabajo ni cómo hacerlo.

Si això es baixa al detall, els coneixements que els joves s’enquesten reconeixen tenir en relació al mercat de treball son: condicions laborals existents (43,1% afirma tenir suficient informació), drets que tenen els treballadors (42,2% donen coneixers) , habilitats més demandades per les empreses (41,7% les coneixes), tipus de contracte que existeixen (39,2%) i, per últim, de la que menys informació creen tenir de quines carreres professionals existeixen a les Universitats que tenen més salides laborals (solo afirma saberlo 1 de cada 3 encuestados).

Un mercat laboral ple d’incertidumbre: ¿Què marcarà la diferència?
Preguntats per com es ven el seu aterrizaje en el món laboral una vegada finalitzen els seus estudis, el 43% dels joves consultats piensa que aquest no serà fàcil. El 29,1% confessa que aquest pas el gènere moltes inseguritats, però cree que sabrà afrontar-se i el 19% afirma que ve com un moment fàcil i no li generarà problemes majors.

A més, el restant 8,9% ha deixat la resposta oberta plantant qüestions com que no es creen que puguin treballar del que estan estudiant, que per a un primer ús es donin molts requisits, que només tingui un grau no serà suficient, hi ha que especialitzat o que depèn de la zona geogràfica en la que viu el salt és més o menys fàcil.

En aquest sentit, el 83,1% dels consultats cree que les demandes del mercat laboral per als recents titulats són massa exigents, davant del 16,9% que no el veig així.

Preguntats sobre quins son els “problemes” amb els que més temen enfrentar-se una vegada accedint al mercat laboral, un 68% afirma que el que més la preocupació és no pot desenvolupar professionalment dins de l’empresa que els contrate. Un 64,5% també senyala com a preocupant el que no existeix una conciliació adequada entre la seva vida personal i professional. El 56,1% també habla de no compartir els seus valors amb l’empresa en el que treballa.

Ja senyant menys important (menys de la mitja dels enquestats senyals són opcions) està que el treball resulti avorrit (47,1%), que haja molta diferència entre l’aprenentatge en la universitat i el treball real (35,1%), no encajar en la cultura corporativa (30,3%) o que el treball a desempeñar resulte aburrido (27,2%).

Un 77,3% dels joves que han participat en l’estudi cree que el factor diferencial que més li ajudarà a trobar treball serà l’ús avançat de noves tecnologies, el coneixement avançat d’idiomes (69,6%), la demostració de soft competències com a habilitats de comunicació, intel·ligència emocional, etc. (60,1%) i només el 16% la importància de les notícies obtingudes a la Universitat.

Sobre el que seria el seu treball ideal, el 39,4% afirma que seria aquell que li agradaria i li permetrà desenvolupar-se com a professional, un 37% pensarà que serà aquell que li permeti conciliar la vida personal i professional i només per al 23,6% seria aquel empleo cuyo salario le permitiese desenvoluparse personalmente.

Per últim, se les ha preguntat als joves si es creen que podran exercir la seva professió a Espanya o necessitaran emigrar durant uns anys per poder créixer professionalment. A aquest respecte, un 63,6% està convencit de què podran treballar al nostre país, un 19,1% es pensa que es treballarà fora d’Espanya i un 17,3% opina que al millor durant els primers anys necessita estar fora per guanyar experiència professional però després es podran treballar aquí.

[ad_2]