OrientaRioja

Actualidad y noticias de La Rioja y España, Última Hora

ASPY recomienda controlar la exposición al radón en el ámbito laboral: “es el gran desconocido”

[ad_1]

El radó és considerat la principal causa de càncer de pulmó en personal no fumador i la segona en fumadors. Els experts del Grup ASPY recomanen a les empreses invertir en medicions tècniques a les zones amb presència de radó i conèixer els nivells d’exposició d’aquest agent en els seus centres de treball. En cas de detectar una presencia elevada d’aquest gas, el Grup ASPY pot assessorar sobre com actuar en l’entorn laboral, realitzar adaptacions dels llocs de treball i avaluar un altre tipus de mesures tècniques- sanitaris.

El radón és un gas radioactivo incoloro e inodoro. Està present de forma natural en el subsuelo, en materials de construcció i també pot estar present a l’aigua. A més, la seva desintegració a l’aire emet partícules radiatives. Des del Grup ASPY asseguren que existeixen dificultats per detectar aquest agent cancerígen sense la realització de tècniques de medicina en llocs específics que puguin indicar una sobreexposició.

Per facilitar la àrea de detecció, el Consejo de Seguridad Nuclear ”CSN” té zones classificades dins de la península ibèrica on hi ha nivells elevats de radó com per exemple, Galicia, Catalunya, Extremadura, el suroeste de Castella i Lleó, part de la Comunitat Autònoma de Madrid, i nuclis urbans tan importants com Barcelona.

El radó pot contribuir de forma destacada a la dosi de radiació natural que rep una persona, quantitat a la que hi ha que resumeix la radiació d’origen artificial. En les zones de risc, és imprescindible realitzar medicions tècniques que permeten conèixer els valors reals de radó amb els que conviuen diàriament els treballadors. A dia d’avui, el radó és un gran desconegut pel Grup ASPY recomana a les empreses a les zones d’exposició que hivernen en prevenció destinades a realitzar aquest tipus de medicions i aplicar un protocol sanitari específic de seguiment de l’exposició.

Éstas son algunas de las conclusiones de la Jornada ‘Gas Radón: un enemigo invisible’ celebrada el dia 24 de maig a l’Aula Castelao de la Universidad de Santiago de Compostela; un acte organitzat per ASPY i que ha contat amb la col·laboració d’Alberto Ruano, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública i Coordinador del Grup d’Investigació de la USC; Lucía Martín de Bernardo, investigadora del Grup d’Investigació de Salut Pública; Javier Colino de León, director de Prevenció Tècnica d’ASPY a la zona Nord i Óscar Rueda, director de Medicina del Treball de ASPY a la zona Nord.

El radón en los edificios y lugares de trabajo
El radó que assoleix la superfície, i el seu origen són les capas inferiors del subsuelo, pot filtrar-se en els edificis per múltiples focs, com a grietas en la cimentació, acomidites o tuberías. El gas, quin pes molecular és superior a l’aire, pot romandre en soterranis, encara que no es descarta que llegue a tots els nivells de l’edificació, per diferents canals, com les tuberies d’aigua o conductes de ventilació.

Per ello, segons la zona on es troba l’edificació, des del 2019, el Código Tècnic de l’Edificació, CTE, marca unes recomanacions constructives a incloure en cada projecte nou o de reforma, amb la finalitat de garantir una protecció davant la dispersió. de este gas en los interiores. A més, diferents estudis quantifican fins al 20% de la radiació total acumulada en les edificacions als propis materials empleats, sobre tot, la pedra ornamental d’origen granític.

Nivells que no superen 100 Bq/m3
La Organización Mundial de la Salud (OMS) planta la conveniencia d’establir nivells nacionals de concentració mitjans que idealment no haurien de superar els 100 Bq/m3 per minimitzar els riscos derivats de l’exposició al radó a l’interior. Per cada augment de 100 Bq/m3 en la concentració mesura de radó (IC 95%), hay un increment del 16% del riesgo de cáncer de pulmón, muy por debajo de los 300 Bq/m3 de promedio anual que recoge la actual directiva anual. EURATOM europea.

Sobre ASPY
ASPY és un dels principals operadors nacionals en Prevención de Riesgos, salut laboral i compliment normatiu. El seu equip compost per més de 1400 professionals, i els seus 220 punts de servei a totes les províncies espanyoles garanteixen als seus clients una atenció especialitzada i un assessorament tècnic i sanitari complet.

Més allá de la prevenció de riscos laborals, el seu objectiu és millorar la cura i el benestar de les persones i de les organitzacions. La seva incorporació a Atrys li permet actualitzar el concepte de medicina preventiva, ampliant l’oferta de serveis tant a ASPY Prevenció destinada a la salut laboral, com a ASPY Salud, orientada a la salut privada.

Sobre Atrys
Atrys Health (BME:ATRY), fundada el 2015, és una multinacional espanyola que ofereix serveis de diagnosi i tractament mèdic de precisió. Pionera en els àmbits de la telemedicina i de la radioteràpia d’última generació. La compañía integra a un equipo de más de 2000 profesionales, está presente a España y Latinoamérica. Atrys estructura la seva activitat en torn a cinc unitats de negoci: telemedicina, oncologia, patologia, prevenció i big data. A través d’estas, porta a cabo tractaments de radioterapia convencional i avançada, realitza proves diagnòstiques en la seva pròpia xarxa de laboratoris, anàlisi de forma telemàtica proves de radiologia, cardiología, oftalmología i dermatologia, i presta serveis de smart i big data i de gestió de dades al sector salud. La companyia cotiza en el BME Growth (BME) des de 2016 i forma part de l’índex IBEX MAB ® 15.

[ad_2]