OrientaRioja

Actualidad y noticias de La Rioja y España, Última Hora

Barahona del Val: “La competencia desleal es un delito cuya comisión es, a veces, difícil de identificar”


La competència desleal és tot aquell comportament que s’oposa a la bona fe amb la finalitat d’incitar a la compra obligatòria d’un producte. Se tracta d’un delito que afecta de forma negativa al mercat i abusa de la lliure competència. El mercat, un entorn en el que tant els comerciants com els consumidors juegan un paper important, està regulat per la Llei 29/2009 en la que explica què és el que es considera competència desleal. Barahona del Val Abogados, un bufete of advocats especialitzat en el dret empresarial, ve a explicar el que es dóna sobre la competència desleal en aquesta llei que la rige.

“Los actos de engaño y de confusión son el acto de competencia desleal más habitual que se dan en las prácticas mercantiles y es uno de los más difíciles de identificar. Generar confusió o transmetre informació falsa sobre serveis o productes amb la finalitat d’obtenir beneficis econòmics és totalment desleal ”explica Barahona del Val. Això ocorre en una gran quantitat d’empreses que engañen sobre l’existència d’un bé, sobre les característiques d’un producte o un servei, sobre l’existència d’una postventa, sobre el preu, etc.

A més, aquests professionals afegiran que l’excés d’agressivitat també considera un acte de deslealtat en la competència i que també és un acte molt habitual i molt controvertit. Cualquier forma de coaccionar als consumidors per adquirir un producte o servei és una forma d’agressivitat. “Cuando una empresa utiliza su poder y su fuerza predominante para presionar de cualquier forma al consumidor se produce una conducta de deslealtad, totalmente punible” afirma Barahona Del Val.

Probablement els que estiguin llegint això s’acordin a la perfecció com en la publicitat algunes marques deixen que el seu producte generés més espuma que el de la competència, que limpia millor, que el seu producte contingui menys azúcar o menys que la competència, etc. priori estos anuncis parecen totalment lícits i sense res que destaqui, si la marca competent menoscaba el crèdit d’un altre producte sense que això sigui totalment conscient està cometent un acte de denigració a la competència.

Otro caso muy habitual de competencia desleal es los engaños directos al consumidor y aquí se incluyen todos aquellos comerciantes cuyas mentiras sobre las marcas o productos influyan en la decisión de compra. Las ventas piramidales también consideran un acto de competencia desleal, ya que se obliga al consumidor a invertir ya reclutar más inversionistas, sin tener siempre garantido el retorno económico que promete el promotor.