OrientaRioja

Actualidad y noticias de La Rioja y España, Última Hora

Casi la mitad de las personas que tienen trabajo o lo buscan en España tiene 45 años o más, según F. Adecco

[ad_1]

Per decimocuarto any consecutiu, la Fundació Adecco presenta l’informació #TuEdadEsUnTesoroun anàlisi quin objectiu és reconèixer el talent sènior com a motor indiscutible del mercat laboral, sent la seva participació crítica per garantir un futur sostenible i competitiu.

Aquest treball basa les seves conclusions en l’anàlisi de les dades de l’Encuesta de Població Activa, publicada trimestralment per l’INE.

El mercado laboral tiene rostre sènior
La sociedad envejece de forma imparable, siendo este fenómeno uno de los más determinantes de este siglo, con unos efectos muy visibles en el mercado laboral. La contracción de la tasa de natalidad (hoy en mínimos históricos, con una fecundidad de 1,1 hijos por mujer) y la esperanza de vida record (que ja assoleix els 83 anys) es trasllada al món de l’ocupació, dando com a resultat una força laboral amb els mitjans d’edat assoleix avui els 43 anys, davant els 39 de 2007, i que el 2026 arribarà als 50 anys, segons les previsions de l’INE.

Així, del total de persones que tenen treball o el cercan a Espanya (23.259.400), casi la mitad (11.231.400, el 48%) ja té 45 anys o més, un porcentaje que en la última década ha crecido a una velocidad media de 1,2 puntos porcentuales a l’any ‒en 2012, va aconseguir el 36%‒. Amb aquest ritme de creixement, totes les estimacions indiquen que a l’any 2030 van afectar el 60% de la població activa.

Mirando solo al grup de ocupados (personas con empleo,) la representació sénior és encara major, ja que los mayores de 45 años suponen el 49% del total de los trabajadores a España. En quant a los desempleados sènior, representan el 42% de la fuerza laboral disponible. Aquests percentatges iran inevitablement en augment, a tenor de la crisi demogràfica.

La paradoja del talent sénior: motor de futur, però dobles barreras
A pesar de que les persones sènior tenen un pes creciente en el mercat laboral, com demuestran els indicadors d’activitat, ocupació i treball, la seva recerca de treball torna molt més difícil que per al resto dels desempleats. Així ho acredita el porcentaje de paro de larga duración, que en el caso de los parados mayores de 45 años roza el 60%, frente al 47% de media general.

En concret, actualment 1.329.200 persones majors de 45 anys busquen treball a Espanya i el 58% és desempleado de llarga durada, una xifra que dóna compte de les dificultats addicionals de la força laboral sènior per accedir a un treball.

Dos factors principals subyacen a aquesta major tendència a la cronificació del treball:

  • Prejudicis i estereotips socials que es traslladen a les empreses en forma de reticències a l’hora d’incorporar majors de 45 anys als equips de treball. Algunas d’aquestes errades creències sostienen que les persones sèniors tenen competències obsoletes, que no encaixaran en una plantilla majoritàriament jove o que tindran menys flexibilitat per viatjar o fer hores extra. De hecho, el 52% de las empresas declara encontrar frenos para incorporar mayores de 45 años a la organización, según el 13 informe #TuEdadEsUnTesoro, de la Fundación Adecco 2021. “Estos estereotipos deben desterrarse en pro de una visión renovada de la fuerza laboral. sènior, que ponga en valor qualitats que habitualment ven reforçades com l’experiència, la madurez, el pensament crític, les habilitats socials o la templanza. Es tracta d’atributs que cotizan a l’alza i que es tradueixen en compromís, fidelitat al projecte, rendiment i bons resultats”- destaca Begoña Bravo, responsable del pla d’integració de la Fundació Adecco.
  • Desconeixement, desorientació i/o desànim a l’hora de buscar treball per part dels propis desempleats sènior. Freqüentment, els majors de 45 anys perden el seu treball molts anys en la mateixa empresa o durant llargs períodes d’inactivitat. Per ello, tienden a desconèixer oa infra optimitzar els canals de recerca d’ocupació, trobant dificultats per construir el seu discurs professional. “A menudo, compten amb competències molt vàlides i destacades però desconeixen com posarlas en valor. A més, quan acumulin mesos buscant ocupació sense èxit, poden entrar en una espiral de desànim que es projecten en l’actitud en la recerca de treball, mermant les seves oportunitats professionals. De fet, en molts casos, el treball pot acarrear entre els professionals sènior importants problemes de salut mental, impactant de forma negativa en les seves relacions personals i familiars. Aquest és un dels grans retocs als que hem de fer front, reforçant el suport i l’acompanyament emocional per poder mantenir una actitud positiva a la recerca de treball”- explica Bravo.

A la llum de l’exposició, queda patent una contradicció: el talent sénior son una fuerza laboral dominante, amb cada vegada major representació, però les seves barreres d’accés a l’ocupació són dobles, un fet que dificulta la seva participació en el mercat laboral i que tiende. a convertirles en dependents de l’Estat, en el lloc de contribuyentes al seu manteniment i sostenibilitat.

Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco, advierte que: “les persones sènior estan adquirint un pes creixent i dominant en l’economia com a treballadors, consumidors i ciutadans, pel que fa a la seva discriminació laboral suposa un profund contrasentit. Sense embargo, no només és important garantir la no exclusió dels professionals sènior, sinó que encara més estratègic reconeix com a agents indiscutibles actius de creixement i desenvolupament de la societat, sent la seva participació en totes les esferes socials, i en particular l’ocupació, essencial. per a un futur sostenible i competitiu”.

A aquest respecte, el directiu apela al compromís d’empreses i Administracions Públicas per a que “l’enveiment imparable de la societat vaya acompanyat d’una major consciència i sensibilitat social. El empleo de los mayores de 45 años ha de considerarse un asunto de Estado, un elemento crítico para que nuestro Estado del Bienestar sea sostenible en el tiempo. De hecho, España no podrá mantenir la seva posició competitiva global sense la força laboral sènior”.

La dona sènior: el doble reto de la inclusió laboral
La dona sènior s’enfronta a dobles barreres al món de l’ocupació. Si bé els homes majors de 45 anys també tenen dificultats, suelen tenir experiències laborals més recents en el temps. A més, la dona davant un estigma que li acompanya durant tota la seva vida activa: la seva carrera professional té un menor reconeixement social i, a menudo, és la primera retirada de l’ocupació quan la situació familiar ho requereix.

Ell explica que el percentatge de dessempleades de llarga durada majors de 45 anys ascienda al 61% entre les dones i la descendència fins al 50% entre els homes.

Cabe senyalar que la recerca d’ocupació de la dona sènior acostumbra a produir-se en un context diferent als seus companys varones. Aquests últims suelen provenir de sectors i professions tradicionalment masculinitzades (oficis, industria, automoción, etc.) i, ante episodes de crisis, es queden sense ocupació, trobades dificultats per a reenganxar-se en les seves àrees de procedència. Sense embargo, les dones s’enfronten a la recerca de treball per llargs períodes d’inactivitat, principalment com a conseqüència d’una disminució de les seves responsabilitats familiars o degut a que el seu cónyuge ha perdut el treball i ha decidit buscar ocupació per recolzar una economia domèstica resentida.

A més, a aquestes situacions es troben actualment una nova circumstància: “En aquest context de nova normalitat, ens trobem amb moltes dones majors de 45 anys que van perdre el seu ocupació en plena pandèmia en sectors com els serveis que, a pesar del seu dinamisme habitual, ja no estan generant les mateixes oportunitats professionals. És fonamental incidir en l’acompanyament individualitzat, dotant a les dones d’habilitats, coneixements i competències que permeten connectar, en el menor temps possible, amb els nichos d’ocupació emergents com el sociosanitari, el logístic o l’atenció al client, evitant així la cronificació del seu treball i l’exclusió social”- explica Begoña Bravo, responsable del pla d’integració de la Fundació Adecco.

[ad_2]