OrientaRioja

Actualidad y noticias de La Rioja y España, Última Hora

El envejecimiento se dispara en España en 2022 hasta el 133,5%, según Fundación Adecco

[ad_1]

Un any més, les xifres d’enveig al nostre país tornaran a sorprendre a l’alça. Segons les darreres dades de l’Institut Nacional d’Estadística, l’any 2022 Espanya ha registrat un nou màxim d’enveig, del 133,5% o, lo que és lo mismo, ja es comptabilitzen 133 persones majors de 64 anys per cada 100 menors de 16. Aquesta xifra suposa el major creixement des de 1999, de 4,4 punts percentuals, tenint en compte que l’any passat es va situar en un 129,1%. En otras palabras, España no envejecía tant des de fa 23 anys.

Contrasta la cifra actual (133,5%) amb els principis del mil·lenni, quan el nostre país era encara jove. Com se observa en el gráfico, en 1999 aún había mayor población menor de 16 que mayor de 64, con un índice de envejecimiento del 99%. A partir de l’any 2000 Espanya és ja un país envejat, amb una tasca d’enveig que supera el 100% i que augmenta ràpidament cada any, s’ha produït el major increment, de fet, durant el passat exercici.

Aquest entorn imparable és fruit de la confluència de dos factors: una tasa de natalitat en mínims històrics i una esperança de vida en tendència alcista. El passat any la tasa de natalitat es va situar en 7 naixements per cada 1000 dones i el nombre de nadons nacidos alcanzó la menor xifra de tota la sèrie històrica, amb 338.532 nens, un 39% menys que fa una dècada. També l’índex de fecunditat anotó el seu valor mínim (1,19 fills per dona), situant-se molt pel baix del nivell de reemplazo generacional, que hauria d’aconseguir el 2,1 per a que la població es mantingui en el temps, sense disminuir el seu volum. .

El hundimiento de la tasa de natalidad, que viene experimentando a lo largo de todo el milenio, es intensifica en este marco de crisis cíclicas, en los que interponen numerosos obstáculos, principalmente de índole económico y laboral, que dificultan a muchas personas y parejas. fer realitat el seu projecte familiar. Així, junt als efectes de la pandèmia encara presenta en moltes capes de la població, emergeix avui un nou element: l’efecte de l’alza en la inflació i la crisi de subministraments, agreujat per la guerra d’Ucrania: un escenari que dispara la incertesa i les dificultats econòmiques de moltes unitats familiars, que deciden posponer els naixements o renunciar a la maternitat o paternitat.

Mentre, l’esperança de vida continua la seva escalada i avui es troba als 83 anys, una xifra que si bé no ha experimentat canvis respecte a fa un llustre, assoleix bastant valors superiors als registrats en els anys 90 (77 anys el 1991). ).

Aquesta crisi demogràfica té un gran impacte en un altre indicador: el ratio d’afiliats per pensionistes.
L’any passat va cerrar amb una relació cotizante-pensionista de 2,2, una xifra que si bé ha augmentat amb respecte a 2020 (quando alcanzó el 2,14), encara que se situï els lleixos de la tasa 2,6 que, segons els experts. , seria necessari per a desaparèixer el dèficit actual contributiu de la Seguretat Social.

“El ratio actual no garanteix la sostenibilitat del sistema de pensions i l’exigència donar resposta urgent a retos com la cronificació sistemàtica del treball entre els professionals més veterans, invertir més recursos per regularitzar l’economia sumergida o impulsar incentius fiscals i laborals per impactar a les famílies. i estimular la natalitat. A més, els avions privats i de capitalització haurien d’adquirir una importància progressiva, com ja succeeix als països com Alemanya, Regne Unit o Dinamarca”, afirma Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco.

Enveig per a comunitats autònomes
Per comunitats autònomes, torna a liderar el rànquing d’enveig Astúries, amb un índex del 240% (240 majors de 64 años por cada 100 menores de 16, un valor que ha crecido 9 puntos porcentuals con respecto al año pasado), seguida de Galicia (213%) y Castilla León (211%). Aquestes 3 regions ja presenten més del doble de població major 64 anys que menor de 16 anys. En el otro lado, Ceuta (65%). Melilla (48%) i Múrcia (92%) són les úniques regions que resisteixen amb índexs encara que baixen el 100%, registrant -todavía- una major proporció de joves.

Talento sénior: la fuerza laboral dominante de este siglo
El envejecimiento de la población constituye uno de los fenómenos más determinantes de este siglo, siendo sus efectos ya muy evidentes, y particularmente visibles en el mercado laboral. Així, el 20% de las personas que tienen trabajo o lo buscan en España tiene 55 años o más, frente al 12% de hace una década. Manteniendo aquesta evolució, en 2030 supondrà cerca del 30% de la població activa.

A pesar d’aquest pes cada vegada major de la força laboral sènior, es produeix una paradoja, ja que les persones majors de 55 anys troben dobles barreres per accedir al mercat laboral. En l’actualitat, 562.900 professionals que superen aquesta edat buscan treball a Espanya i el 66% és desempleado de llarga durada, una xifra que descobreix fins al 47% per al resta de la població.

Aquestes barreres tenen el seu origen en prejudicis i estereotips socials que es traslladen a les empreses en forma de reticències a l’hora d’incorporar professionals sènior. Per exemple, les seves competències estaran obsoletes, que seran menys flexibles o que tindran una menor capacitat d’aprenentatge. “Se trata de creencias muy estereotipadas y anacrónicas, que además eclipsan los valores habitualmente presenta en las personas sènior como la experiencia, la madurez, el pensamiento crítico o la templanza. A aquestes creences se un altre factor, i és la tendència a la cronificació del treball entre els majors de 55 anys: molts enfrontats a la recerca de treball després de perdre l’ocupació a la seva empresa de tota la vida, o acumulant llargs períodes d’inactivitat, per lo que no estan familiarizados con los nuevos canales de búsqueda de empleo o presentan dificultades para construir el seu discurso profesional y poner en valor sus competencias”- explica Francisco Mesonero, director general de la Fundación Adecco.

A la llum d’aquesta realitat, la La Fundació Adecco reivindica el talent sènior com a motor indiscutible per a la competitivitat de les empreses i del país en el seu conjunt: “el empleo de los profesionales mayores de 55 años no solo es un asunto de justicia social, sino un elemento clave para la sostenibilidad del nuestro. Estado del bienestar, particularment en el que respecta al sistema de pensions. La discriminació laboral per edat és una absoluta sinrazón, en el mig d’un hivern demográfico en el que l’edat de jubilació tiende a l’alza i en el que els professionals sènior van a convertir-se en la força laboral dominant. Sense embargo, no es tracta únicament d’un tema econòmic, sinó d’un factor crític per promoure un entorn saludable i actiu, tenint en compte que el desempleo, especialment quan es perllonga en el temps, és un dels grans disparadors de problemes de salut. mental (depresión, estrés, etc.) cada vegada més freqüents entre els desempleados majores de 55 años. És per tant fonamental posicionar el talent sènior com a prioritat nacional, tant en les dinàmiques públiques com en les estratègies empresarials, de manera que les persones majors de 55 anys puguin competir en el mercat laboral en igualtat de condicions i trobar una ocupació de forma sostenible en el tiempo”- assegura Francisco Mesonero.

A aquest respecte, el directiu añade que: “Las políticas activas de empleo, con foco en la formación y la recualificación de las personas sénior, para reubicarles, si es preciso, en otros sectores que actualmente están generando empleo, así como la apuesta por el #TalentoSinEtiquetas y las políticas de reskilling y upskilling en las empresas, son eines clau per posar en valor el talent sénior i avançar cap a empreses i societats més competitives i resilients”.

[ad_2]