OrientaRioja

Actualidad y noticias de La Rioja y España, Última Hora

El sector restauración en franquicia factura más de 6.000 millones de € durante 2021 a pesar de la pandemia


Des que es va declarar la pandèmia provocada pel Covid-19, el món s’ha vist abocat a una crisi econòmica que ha afectat a milions de negocis pràcticament qualsevol sector. Dentro del ámbito de la franquicia, el sector de la restauració ha estat sense duda el més afectat, principalment degut a les múltiples mesures restrictius que s’han posat en marxa per pal·liar l’avanç del virus i que encara afecten a l’hostaleria en aforaments i horari d’obertura.

Sense embargament, marcats en aquest panorama, molts locals de restauració han decidit reinventar-se i donar-li un gir de 180º a sus negocis per subsistir. Això, unit a les noves marques que han nascut sota l’ala d’aquesta situació excepcional per oferir una solució al sector o l’activitat de sectors associats com el lliurament, han permès que la restauració en franquícia alcance una facturació de més de 6.000 milions d’euros durant el exercici de 2021.

Segueix-se des de l’informe elaborat per la consultora Tormo Franquicias Consulting i el portal Franquiciashoy, actualment el sector es compon per 286 enseñas que suman 10.141 establiments. La facturació total és de 6.193 milions d’euros y la inversió total alcança de 2.321 milions d’euros.

Classificació de subsectors de restauració

Dentro del ámbito de la restauración en franquicia, destacan por su nivel de facturación los sectores de Comida Ràpida, Italianos y Pizzeries y Cervecerías y Tapas.

En cuanto un nombre d’establiments, son Comida Rápida, Italianos y Pizzerías y Heladerías los que más acumulan.

Per últim, en nombre d’ensenyaments destacats Cerveseria i Tapes, Cafeteries i Restaurants.

En el lloc número 1 del rànquing es troba el sector que tradicionalment més ha associat a la franquícia, el de comida ràpida, on s’inclouen marques tan representatives com McDonald’s, ADK o Burger King. En total, les 22 ensenyances que inclouen en aquest segment, han facturat gairebé 1.800 milions d’euros, amb una inversió total de 890 milions d’euros.

En segon lloc, los Italianos y Pizzeries reúnen també un conglomerat de marques molt reconegudes i de gran acogida per tot tipus de públic, com a fill La Tagliatella, Telepizza, Ginos o Domino’s Pizza. Aquest sector ha assolit una facturació d’1.347 milions d’euros, fent una inversió total de 480 milions d’euros.

Per últim, el sector de Cervecerías y Tapas ocupa el tercer lloc amb una facturació de 789 milions d’euros. Aquest segment és, junt amb les Cafeteries, el que major nombre d’ensenyaments aúna, en total 47 marcs entre els que s’inclouen 100 Montaditos, Lizarrán, Gambrinus o Taberna del Volapié.

Incorporen nous sectors que empiezan a tenir el seu protagonisme com és el cas de la Comida a domicili, Comida sana i Pollos. Al mateix temps, es reafirmen altres sectors cada vegada més madurs i amb major fortalesa.

Claus del sector

Dos de les tendències que major auge han experimentat, principalment per la situació de pandèmia, han estat el lliurament i emportar y la digitalització.

En els moments més duros del confinament en els que els locals d’hostaleria es van obligar a tancar les seves portes, el servei de lliurament va ser l’únic que va permetre a aquestes empreses sobreviure. De ahí que ha experimentat un creixement espectacular durant l’últim any i es constitueix com una partida fonamental de la facturació d’aquests negocis.

Per un altre costat, la tecnologia i digitalització han realitzat igualmente un treball primordial davant de les restriccions i els períodes temporals, amb la creació de softwares específics o a nivell operatiu, per permetre que aquests establiments ofereixin els seus serveis via online.

De igual forma, no ha deixat d’estar present el protagonisme dels grups com Restalia, Comess Group o Avanza Food, entre altres que no han deixat de créixer i ampliar la seva cartera amb la incorporació de noves marques.

També la constant aparició de noves marques internacionals que no han deixat d’implantar-se a Espanya i que és una tendència que es mantindrà.

Per últim, el restyling o remodelació de la marca i els espais i l’augment de la consciència respecte a la sostenibilitat y el cuidado del medio ambiente o una correcta nutrició, son també aspectes que han experimentat un notable creixement durant aquest darrer any.

Aquest informe ha estat realitzat conjuntament per l’equip de consultoria de Tormo Franquicias Consulting en col·laboració amb Franquicias Hoy.

Acerca de Tormo Franquicias Consulting

Tormo Franquicias Consulting és la consultora de franquícies amb major experiència al sector de restauració. El seu equip ha desenvolupat projectes empresarials per a més de 100 empreses de restauració i ha participat en més de 800 obertures de locals d’alberg.

Sus servicios están orientados a todas aquellas empresas que desean iniciar su expansión en franquicia, franquiciadores en activo y emprendedores e inversores que desean incorporarse en una red de franquicia.