Icono del sitio OrientaRioja

Jóvenes emprendedores muestran sus proyectos de futuro en Sigüenza

[ad_1]

El Autobús de la Repoblació ha fet escala en Sigüenza. La iniciativa, que compta amb la col·laboració i el patrocini de ADEL Sierra Norte, a més de donar a conèixer els protagonistes de la repoblació de la comarca, ha presentat públicament la 6ª edició de Presura, la Fira Nacional per a la repoblació de l’Espanya Rural. , que va a tenir lloc entre els dies 4 i 6 de novembre al Parador de Sigüenza. També la fira contarà amb el respaldo del Grup d’Acció Local.

Presura, que va néixer a iniciativa de l’Associació soriana El Hueco en 2017, com també és l’Autobús de la Repoblació, s’ha convertit en el major esdeveniment sobre repoblació rural d’Espanya. Aquest any, a l’igual que l’Autobús, té com a foc a la joventut rural. L’esdeveniment de novembre forma part del programa de commemoració del IX Centenari de la Reconquista de Sigüenza. “Va ser la millor Presura de cuantas hem celebrat hasta ahora gracias al empeño y dedicación de la alcaldesa de Sigüenza, María Jesús Merino, de la Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha y del resto de colaboradores: Hispasat, Cesce, Enisa, Tragsa , Red Rural Nacional, ADEL Sierra Norte, Fundación Oxígeno, Tierras del Cid y Sierra de la Demanda”, senyala Joaquín Alcalde, director de El Hueco.

El Autobús de la Repoblació arribava ayer a Sigüenza. Aquest any des del Passeig dels Arcs amb el maravilloso fons de la catedral i les muralles de la ciutat, es va emetre en directe un programa de Presura TV, a través del Canal de YouTuBe de la Fira. Roberto Ortega, responsable de Comunicació de Presura, ha entrevistat a l’alcaldessa de Sigüenza, i presidenta d’ADEL Sierra Norte, María Jesús Merino, i emprenedors que han iniciat recentment la seva activitat laboral al municipi de Sigüenza.

Merino, que ja fora entrevistada l’any passat en el pas de l’Autobús de la Repoblació per la ciutat, ha afirmat que l’últim any havia tingut una petita revolució a tots els nivells a Sigüenza. “Contam amb el suport de les institucions, fonamentals per a acometer projectes i millores com a recuperació de La Alameda, el Pla de Turisme Sostenible, la Depuradora o l’edifici d’usos múltiples amb obres que han començat aquesta setmana i que va a prestar servei a tota la comarca. Treballem molt dur per a que la gent pugui quedar-se, si vol, a viure aquí”, remarcava.

Els micròfons de PresuraTV van desfilar també al llarg de la matinada, nous joves d’il·lusió i projectes que s’han posat en marxa al municipi. El primer d’ells va ser Martín Nieto. En enero pasado, y en la calle Valencia, Martín obrí un pequeño taller de restauración de arte, al que ha llamado Santa Librada, per ser la patrona de Sigüenza. El jove artesà va estudiar a Valladolid i va decidir tornar a la seva ciutat “per intentar posar el meu granit d’arena a la conservació de nuestro patrimoni”, emprenent així la seva aventura laboral. Ganas e ilusión, no le faltan. “De moment treball només, però el negoci funciona, no descarto contratar a més persones en el futur perquè els joves del mig rural no sempre ens vam. Por complicado que pueda parecer emprender en la España Vaciada, és possible. Yo, lo estoy haciendo”, senyala Martín.

Sergio Cámara ha insuflado una nova vida a una clínica veterinaria en Sigüenza que ja existia. “En los tres años que llevo abierto, he ampliado los productos y servicios que ofrecemos”, explica Sergio quien, aunque no vivía en Sigüenza, siempre tuvo casa en la ciudad. El seu centre segueix millorant. “Recentment he adquirido equipo de Rayos X. En la actualidad prestamos servicios que no pueden encontrarse en otra clínica en 80 kilómetros a la redonda”, senyala. A més de les ganes de prosperar amb el seu negoci, “i introduir avenços per prestar un millor servei a les mascotes i la ganaderia de la zona”, a Sergio li motiva també “la il·lusió per millorar el nostre municipi i ajudar en el que pugui” .

María Muñoz, emprenedora de 29 anys, va obrir camí al difícil món de l’arquitectura. Hija d’un constructor segon, poc a poc, se va fent amb un nom. Ja ha dirigit diversos projectes de rehabilitació a la comarca. “Hay movimiento, la gente quiere rehabilitar sus viviendas, acondicionarlas y darles un vuelco. Sobre todo, hay mucho interés por la eficiencia energética”, assenyala María que, quan va marxar a estudiar a Madrid, mai va pensar que tornaria. Ara, amb parella també amb treball en Sigüenza, poc a poc va “logrando l’objectiu d’estabilizar la meva vida aquí”.

Alberto García, director tècnic de Saudeterapia, nom amb el que li fa un guiño a la ciutat de Lisboa, molt important a la seva vida, va explicar que la seva clínica nació com un centre de fisioterapia, que després ha ido ampliant amb altres serveis. Hoy cuenta con servicio de podología, sicología, dos fisioterapeutas, e inclosa la medicina tradicional china, “con los que ampliamos la oferta sanitaria de Sigüenza, y acortamos la lista de espera en algunas especialidades”. Saudeterapia li aporta a la ciutat un toque juvenil, amb serveis de fisioterapia multidisciplinars. “Este any habido muchas nuevas aperturas de negocios, y el público está respondiendo a nuestras expectativas”, termina Alberto.

Olatz Huerta e Ignacio Díaz, de Lacabrera.eco, Digital Lab & Rural Home s’han embarcat en aquest projecte per ajudar als emprenedors locals en la seva transformació digital i, consecuentemente, en la seva transformació personal. “Según les necessitats que tinguin les persones en el seu negoci, els podem ajudar”, cuenta Olatz. També han obert una casa rural que pretendre, sobre tot, acoger a emprenedors. “Queremos que vengan des de fora a conèixer la naturalesa, que s’enamoren d’ella, i així comprenen que el medi rural és la seva alternativa”, añade Ignacio. La seva casa rural està oberta al teletrabajo. Proponen tallers y laboratorios de aprendizaje conjunto, puesto que están convencidos de que “la sortida hacia la sostenibilidad está en lo local”.

Miguel Yubero, teletrabajador; i Anna Zelinskaya, artista i emprenedora, viuen des de l’any 2020 de continu en Palazuelos, pedanía de Sigüenza. Anna, informàtica de professió, podia treballar des de casa mentre a Miguel, que treballava en la mateixa empresa des de fa siete anys, la pandèmia i el teletrabajo li permetien passar bona part de la setmana a la localitat. “No puedo deixar de ir, però intento passar el més temps possible aquí en Palazuelos, donde vivimos”. Miguel lamenta que no hagi més qualitat d’internet. Sin embargo, ayer escuchó el compromiso del vicepresidente de la Junta de Comunidades, José Luis Martínez Guijarro, de llegar, en 2023, la fibra òptica a todos los municipios de la región con cien habitantes, y al menos a la mitad de los que tienen 50. A los dos els agrada venir al poble a passar els fines de la setmana. “Ahora, hem fet realitat nuestro sueño: vivir en Sigüenza, en plena naturaleza. Hem obert una petita hípica i faig classes de pintura a l’Escola Municipal d’Art i Associacions. Fer esport aquí, la quantitat de temps lliure que té al poble, no malgastàndolo en desplaçaments, i estar al lado de la naturalesa, sense cotxes ni contaminació, fan que, bàsicament disfrutes més de la vida”, termina Anna.

[ad_2]

Salir de la versión móvil