OrientaRioja

Actualidad y noticias de La Rioja y España, Última Hora

La UPC School i el clúster Indoor Air Quality crean un nuevo posgrado en calidad del aire en interiores


El posgrado té l’honor de contar amb el professor José Luis Jiménez, doctor en Enginyeria per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i professor en Química i Ciències Ambientals a la Universitat de Colorado (EE. UU.). Durant el 2020, Jiménez es va convertir en una figura científica clau per entendre el comportament del virus SARS – CoV-2 y su transmissió àrea per aerosols. Ell, junt amb altres 50 científics internacionals, va demostrar que el coronavirus es transmet principalment per l’aire, i no per superfície, com es pensava en una primera fase. Jiménez és membre honorari de l’Associació Americana d’Investigació en Aerosoles i de la Unió Americana de Geofísica.

El quadre docent del postgrau es completa amb experts de primer nivell, des d’enginyers i tècnics de les empreses que integren el Clúster IAQ fins a reconeixements científics i investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de la Universitat de Barcelona (UB), especialitzats en l’estudi dels contaminants de l’aire, tant físics, químics com a biològics. També participen reconeguts mèdics que expliquen les patologies de transmissió aèria i el seu impacte en salut.

La pandèmia de la Covid – 19, ha posat de manifest la necessitat de contar amb edificis i infraestructures saludables i segurs des del punt de vista de la qualitat de l’aire. I és que en entorns urbans, les persones passen més del 80% del temps a l’interior d’edificis. Per aquest motiu, garantitzar la qualitat del aire interior (qualitat de l’aire interior) és un aspecte essencial per al benestar de la població.

Per donar resposta a aquesta emergent necessitat, el postgrau s’ha dissenyat especialment per analitzar, dissenyar i implementar les tecnologies i sistemes necessaris per garantir una qualitat d’aire òptim en un equipament interior. La formació ofereix coneixements per analitzar els paràmetres de qualitat identificant les fonts, ja que la contaminació exterior, les emissions de materials de construcció o la ventilació incorrecta, entre altres. També capacita per identificar els contaminants químics i biològics de l’aire interior i valorar quins efectes poden arribar a produir sobre la salut de les persones. A més, estudia com configurar un sistema de monitorització, per fer un control preventiu i predictiu que permet anticipar-se a variacions possibles. Finalment, els participants seran capaços de dissenyar els sistemes més adequats per a la millora de la qualitat de l’aire interior i planificar la seva implementació a l’edifici, mar des de zero o millorant infraestructures existents.

El miércoles 6 d’octubre, a les 18:30 h, es realitzarà una sessió informativa en línia del postgrau en la qual la direcció acadèmica resolva dubtes en torn a tots els detalls del programa: metodologia, pla d’estudis, salides professionals, horaris, etc.