OrientaRioja

Actualidad y noticias de La Rioja y España, Última Hora

Maria Petit, embajadora de Fundación Adecco, comparte su historia vital en Navarra


En el marc del projecte #EmpleoParaTodos de la Fundació Adecco, la comunicadora Maria Petit ha impartit la seva ponència “Todos somos capaces” en el Cima Universitat de Navarra. Partint del seu testimoni vital —perdió la vista als 17 anys després d’un accident de moto— Maria consigue poner en valor las actitudes habitualmente presenta en las personas con discapacidad (espíritu de superación, motivación o habilidad para reinventarse), així com eliminar prejuicios en les empreses, promover estratègies de diversitat i inclusió i, en definitiva, generar entorns més inclusius, proclives a la incorporació de persones amb discapacitat.

Maria forma part de l’equip d’embajadors de la Fundació Adecco des d’abril de 2019. Junt a altres referents de l’àmbit de la discapacitat com Pablo Pineda, Raquel Domínguez, Edu Carrera, Desirée Vila, Juan Manuel Montilla “El Langui” i David Aguilar “Hand Solo ”, col·labora en derivar les barreres que encara no troba les persones en risc d’exclusió social per accedir al mercat laboral. La labor de Maria i del resto d’embajadors es basa en sensibilitzar a entorns empresarials a través de jornades amb empleats, però també amb joves en escoles i centres comprometits amb la inclusió sociolaboral de les persones amb discapacitat.

Un 13% més de exemplars amb discapacitat després de la pandèmia

Aquesta jornada es celebra en un context en el que es contabilitza en Navarra 1387 persones amb discapacitat registrades com a demandants d’ocupació, una cifra que ha augmentat un 13% amb la pandèmia (en 2020 la cifra es troba en 1226).[i]

La Covid-19 ha suposat un agravant per a la inclusió laboral d’aquestes persones, a haver afectat a sectors essencials en els que habitualment s’ocupen i augmenten les exigències per a moltes posicions, sobre tot en l’àmbit digital. En aquest escenari, resulta essencial reforçar el treball de sensibilització per a que les persones amb discapacitat no es queden enrere i formaran part d’una recuperació econòmica inclusiva.

La autonomia i la inclusió social davant la discapacitat
“Cuando me quedé ciega, pensé que nunca volvería a ser autónoma, pero gracias a mi entorno, a mi perro-guía Tavish ya las tecnologías he logrado alcanzar muchos sueños. Las personas con discapacidad tenemos muchas capacidades ”, ha comentat Maria. A través de la charla “Todos somos capaces” ha volgut destacar la importància que l’autonomia i la capacitat d’adaptació tenen a la vida de qualsevol ser humà; al temps que ha recomanat no caer en la sobreprotecció que l’entorn més cercano el seu tenir cap a les persones amb discapacitat. La inclusió a través de l’ocupació és el recurs per excel·lència per a que les persones amb discapacitat puguen dur a terme una vida més autònoma i independent possible.

Del mateix modo, has mostrado su agradecimiento al trabajo que se lleva a cabo desde centros como el Cima: “En este último año hemos sido más conscientes que nunca de la importancia que tiene la investigación científica, que es clave para el futuro de nuestra sociedad. , i més encara per a la millora de la qualitat de la vida de les persones amb discapacitat ”.

María Mora, gerent del Cima Universitat de Navarra, ha volgut destacar que, “dins de la nostra missió de servei a la societat, pensem que iniciar aquesta col·laboració amb la Fundació Adecco era necessari per avançar i ajudar en la integració de persones amb discapacitat”.

Por su parte, Marta Basterra, directora regional de la Fundació Adecco a Navarra, cree que “testimonis com el de Maria son de gran impacte per derivar es prejuicios y estereotipos negativos que a menudo siguen associant-se a les persones amb discapacitat i que impiden més tot el potencial que la diversitat pot aportar a la societat. Las personas con discapacidad suelen ver reforzados atributos que se convierten en garantía de éxito en el ámbito del empleo como la adaptación o el esfuerzo para alcanzar cualquier meta ”.

[i] Informe El empleo de las personas con discapacidad 2020 (SEPE)