OrientaRioja

Actualidad y noticias de La Rioja y España, Última Hora

El Jurado de la I Edición de los Premios de Arquitectura y Urbanismo CLM hace público su fallo

[ad_1]

El Jurado de la I Edició dels Premis d’Arquitectura i Urbanisme de Castilla-La Mancha, organitzat pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Castella-La Mancha, després de les deliberacions necessàries a la seu regional del COACM a Toledo, ha fet públic el seu fallo. amb les propostes premiades en cada una de les set categories establertes.

En la Categoría 1, el Premio COACM de Arquitectura, y en el apartado de Obra Nueva Vivienda, la distinción recae en ‘Villa Icaria’, obra de Fernando Orte, Cristina Manene y Omar Miranda. El jurat estima una bona adaptación contemporánea de la arquitectura vernácula y la utilización constructiva de los materiales locales.

En cuanto a Obra Nueva de Otros Usos, el galardón recae en ‘Edificio de Usos Múltiples’, cuyos autores son Miguel Díaz Martín, Ana Hernández Moreno y Pablo Junquera Medina. En ell, i en una parcel·la difícil, els arquitectes han aconseguit una bona integració amb l’espai públic circumdant. El jurat ha valorat la seva volumèria fragmentada que fa arquitectura del vacío.

Por último, en el apartado de Rehabilitación el premio es para el ‘Hotel Posada de la Sillería’, obra de Jesús Gómez-Escalonilla y Benjamín Juan Santágueda (Arquitectos San Lorenzo SLP). El jurat ha valorat en la intervenció un bon treball de restauració que revitalitza els valors culturals innatos de l’edifici.

La Categoria 2, el Premio COACM de Urbanismo y Paisaje ha quedado desierta. Dada la importancia d’aquesta categoria en el treball dels arquitectes, el jurat lamenta que en aquesta convocatòria no hagi hagut propostes adequades per optar al premi.

En la Categoría 3, Premio COACM Emergente, para arquitectos/as menores de 40 años (2021), en Obra Nueva, el premio es para ‘Casa JA!’, de estudio BIZNA, format per Pedro Torres García-Cantó i Rocío García Peña . La sencillez de la propuesta refuerza la imagen tradicional d’una vivienda. El jurat agradece, en una obra emergente, la contención del proyecto y su sensibilidad en el uso de los materiales.

Y, en Rehabilitación, el Premio es para ‘Casa de la Sirena y Casa Bajada a San Pablo’, per Javier Redondo Soria, una intervenció patrimonial que refuerza l’estabilitat d’un dels elements més icònics de Cuenca, que no manté l’ús. de l’edifici, sinó que també ho traslada a un llenguatge contemporani.

En la Categoria 4, el Premio COACM Miguel Fisac ​​se lo lleva la ‘Casa en Playagranada’, per Ángel Luis Lorenzo Medel, arquitecto, i Fernando García Navarro, aparejador, de ACRO Arquitectos e Ingenieros SLP. Es tracta d’una organització de volums que respon al seu programa, compacta cap a l’exterior per les condicions climàtiques i és permeable al seu interior, valorant també una construcció de baix cost.

La Categoria 5, el Premi COACM a la Difusió De La Arquitectura, ha distingit, com a article, el gran compendi de treballs d’investigació reflectits en publicacions i articles científics del que el jurat destaca, per la seva relació amb la comunitat del Col·legi, ‘ La Universidad Laboral de Albacete (1974-75)’, un episodio olvidado en el legado arquitectónico de Julio Cano Lasso, realizado por Mª Elia Gutiérrez Mozo y su equipo.

Com Libro, el Jurado reconeix el títol ‘Miguel Fisac: Mobiliario’, que promociona l’estudi i la investigació de l’obra menys coneguda d’aquest arquitecte manxec, valorant com a “excel·lent” el treball de Diego Peris Sánchez i el seu equip, format per Diego. Peris López i Javier Navarro Gallego. El seu treball impulsa la custodia, catalogació i restauració de l’arxiu documental de Miguel Fisac.

En la Categoria 6, el Premio COACM Extraordinari, per a obres acabades entre l’1 d’ener de 2010 i el 31 de desembre de 2019, convocat per reconèixer l’obra d’arquitectes en tots els anys dels quals no ha habido cap premi d’Arquitectura a la regió. , en Obra Nueva Vivienda, el premio es para el ‘Edificio de Viviendas en calle Octavio Cuartero’ de Albacete, por Francisco Candel Jiménez (arquitecto), con Eduardo Armero, Fernando Torres y Francisco López Candel (arquitecto técnico), como arquitectos colaboradores. Es tracta d’una intervenció urbana entre mitjans molt respectuosos amb l’edifici protegit colindant, utilitzant sistemes constructius eficients i innovadors.

En cuanto a Obra nueva Otros Usos, el jurado ha distingido a la ‘Sede Corporativa Ibernergi, Centro de Formación Gas Natural – Unión Fenosa’, per Ignacio Román Santiago, Daniel Martínez Díaz i Julio Rodríguez Pareja, un edifici de oficinas en el que se valora el cuidado del disseny dels espais de treball, amb criteris de sostenibilitat i control climàtic.

Y, en el apartado de Rehabilitación, s’ha reconegut la ‘Ampliación y Rehabilitación de Vivienda en Poblado Obrero de Toledo’, per Estudio AMA integrat per Francisco Javier Alguacil San Félix i Luis Moreno Domínguez. En un barri obrer ambientalment protegit, es realitza una intervenció que aconsegueix l’equilibri entre un llenguatge actual i el preexistent, mantenint l’essència de la zona.

En Urbanismo, en aquesta mateixa categoria 6, es distingeix la ‘Rehabilitación y recuperación medioambiental del Callejón de San Pedro’ de Toledo, per Jesús Corroto Briceño. Es tracta d’una intervenció eficaç al carrer San Pedro realitzada mitjançant la participació ciutadana amb una gran sensibilitat, exposant l’espai públic amb l’ajuda dels espais privats.

El Jurado també ha fet una menció especial als dos edificis institucionals: les consejerías de Bienestar Social y Sanidad, per Francisco Sánchez de León i Juan Luis Fernández-Roldán, i el Colegio d’Advocats de Ciudad Real, per Federico Pérez Parada i Alberto Pérez Parada .

En la Categoria 7 el COACM va anunciar ja uns dies que el Premi COACM Distinció d’Honor a la Trayectoria Profesional se li concedirà a Rafael Moneo Vallés, en la que va ser l’única i única proposta de la Junta Directiva.

L’acte de lliurament de premis se celebrarà el dia 9 de juny al Paraninfo Luis Arroyo de Ciudad Real.

El jurat ha estat compost per la decana del Colegio Oficial de Arquitectos de Castilla-La Mancha, com a presidenta del mateix: Elena Guijarro; per dos arquitectes elegits per la Junta de Gobierno del COACM: Esteban Belmonte y Gema González-Badillo; un arquitecto professor de l’Escola d’Arquitectura de la UCLM: Juan Ignacio Mera, director de l’Escola d’Arquitectura de la UCLM; per un arquitecto professor de l’Escola d’Arquitectura de la Universidad de Alcalá de Henares: Enrique Castaño, director de l’Escola d’Arquitectura de la Universidad de Alcalá de Henares; per un arquitecte professor d’una Escola d’Arquitectura de fora de la regió: Manuel Blanco, director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid; per un arquitecte representant designat per la Direcció General de Vivienda de la JCCM: Marta Iniest; per un arquitecte representant designat per la Direcció General de Planejament Territorial i Urbanisme de la JCCM: Verónica López; per un arquitecte representant designat per la Viceconsejería de Cultura de la JCCM: Victoria Viedma; i per un arquitecte representant designat per la Consejería de Bienestar Social: José Carlos Valero, vicesecretario del COACM. Secretaria del jurado, actuant amb veu, però sense vot, ha actuat Conchi Ponce.

En total, es va rebre de manera correcta, i s’han valorat 97 candidatures, entre projectes arquitectònics i propostes d’una altra naturalesa, com les referides a la difusió de l’Arquitectura o la distinció d’honor a la trajectòria professional. El COACM realitzarà una exposició amb totes les propostes finalistes i guanyadores que giraran per totes les demarcacions provincials del col·legi els propers mesos.

[ad_2]