OrientaRioja

Actualidad y noticias de La Rioja y España, Última Hora

El programa #EmergenciaPorElEmpleo de Fundación Adecco se activa en Gipuzkoa


En una època tan complicada com la que es segueix atraient, la Fundació Adecco refuerza a Gipuzkoa el projecte #EmergenciaPorElEmpleo amb l’objectiu de lograr la integració sociolaboral de persones parades majors de 45 anys.

Puesto en marcha en junio de 2020, este proyecto se creó en un contexto económico y social muy delicado, que sigue vigente más de un año después. La crisis provocada per la COVID-19 ha aconseguit major a les persones en risc d’exclusió, com els majors de 45 anys en situació de paro de llarga durada, que ja passen per dificultats abans de la pandèmia. A més, el desempleu segueix afectant a sectors essencials i generant situacions d’extrema vulnerabilitat que podrien augmentar les xifres d’exclusió i pobresa al País Basc.

En el segon trimestre de 2021, la població d’entre 45 i 54 anys va representar el 23,7% del total de parats de tota la comunitat autònoma. Un augment de gairebé quatre punts respecte al 2020, quan es situarà en el 19,9%. A més, los majors de 45 anys han estat el segon grup més impactat pel desempleu: 10 000 persones en aquest tràmit d’edat es van sumar a les llistes del paro. Una cifra solo superada en la regió pels menors de 30.

Ante esta situación, el programa #EmergenciaPorElEmpleo, ha posat en marxa a Guipúscoa un itinerari d’ocupació personalitzat, dinàmic i flexible compost de sessions d’orientació individualitzada, accions grupals i formació transversal i tècnica. Està dirigit a 40 personas desempleadas mayores de 45 años empadronadas en el territorio guipuzcoano. Las acciones de orientación y formación se llevarán a cabo en las poblaciones de Irún, Hondarribia, Lasarte-Oria y Andoain; totes ellas, poblacions amb tasques de desempleu per encima o molt cercanes al 10% (els mitjans de la província se situen en el 8,2%), i que han vist incrementades per aquest grup d’edat en concret.

En la provincia de Gipuzkoa la taxa de paro entre les dones ha assolit en el segon trimestre d’aquest 2021 el 10,35%. Una cifra que pràcticament es duplica a la dels homes, que es troba al 5,33%. Ja que el paro és més acusat entre les dones guipuscoanes, l’objectiu és que el 65% de les places del programa sea para ellas.

Montse Izaguirre, directora regional de la Fundació Adecco al País Basc, ha volgut posar en valor la importància de programes com el que es posa en marxa sota la iniciativa #EmergenciaPorElEmpleo: “Un en procés de recuperació davant les conseqüències derivades de la crisi de la COVID-19, moltes persones estan veient mermades les seves opcions d’empleabilitat, ja que marxen per què pertanyien a sectors que han vist especialment objectius en els darrers temps o perquè ja partien de una situació de desempleo que no fa més que cronificarse ”. Izaguirre resalta que aquesta situació és especialment preocupant per parats majors de 45 anys: “Si no es porta a cap mesures per recolzar la seva empleabilitat, aquestes persones s’enfronten a situacions d’extrema vulnerabilitat. El treball de llarga durada, una vegada agotades les prestacions, porta a aquestes persones a un alt risc de pobresa ”.

Talent sénior: molt que oferir

El programa tindrà una duració de set mesos (fins a març de 2022), i les inscripcions estan obertes per als candidats fins al proper 17 de setembre. L’objectiu final és que els participants es desenvolupin habilitats i competències personals, tècniques i laborals per augmentar les seves opcions d’empleabilitat; en concret, rebre formació en les següents àrees: auxiliar d’almacén i manejo de carretilla i limpieza hospitalaria y residencias. La formació la portarà a cap la entitat Fons Formació Euskadi, amb llarga i contrastada trayectoria i experiència en aquests àmbits formatius i en contacte permanent amb el teixit empresarial de les comarces objecte d’actuació.

Aquest programa està dissenyat per acompanyar en la cerca d’ocupació a persones beneficiàries des del començament fins a la inserció al mercat laboral. Una unitat de suport a la inclusió es realitzarà amb ells per un seguiment per al sosteniment del lloc de treball, valorant les necessitats de cada un dels participants del programa (situació personal, econòmica, laboral, etc.).

Per al desenvolupament d’aquest programa, la Fundació Adecco compte amb el suport de la Diputació Foral de Guipúscoa i amb la col·laboració de la Fundació Fons Formació, marcat dins de l’estratègia Elkar-EKIN LANEAN. Dicha estrategia pretende situar a Gipuzkoa com territori amb menor desigualdad social, fomentant l’ocupació inclusiva i de qualitat en el territori. La convocatòria d’ajudes de la Diputació Foral de Gipuzkoa per a traccionar dicha estratègia compte també amb l’aportació econòmica de LANBIDE Servicio Vasco de Empleo.

Según Unai Andueza, director general de Projectes Estratègics de la Diputació Foral de Guipúscoa, “El programa #EmergenciaPorElEmpleo se centra en un colectivo de interés preferente, y tiene como pretensión no solo orientar y formar a estas personas, sino que conseguirá activarlas dentro del mercado laboral. El fet de que les accions es vayin a desenvolupar en diferents punts del territori facilitaran molt que aquestes persones puguin seguir i concloure exitosament el projecte “.

Por su parte, Amaia García Fernández, coordinadora de la Fundació Fons Formació, ha ressaltat que “resulta de gran importància sensibilitzar i concienciar a les empreses de com les persones treballadores majors de 45 anys poden convertir-se en un gran activat, ja que, per regla general, gozan de majors competències en quant al pensament estratègic, la sabiduria , la capacitat de deliberar, la facultat de racionalitzar, etc.

Izaguirre agraeix el suport d’ambdues institucions i afegeix que: “Este es el camino para poner en valor el talento sénior. Els majors de 45 anys signen un factor crític per a la competitivitat de les empreses i de la societat en general. No debem olvidar que esta franja de edad está demostrando su dinamismo en una época de crisis sin precedentes. Ayudarlos a reinventarse ya explorar nuevas oportunidades son las mejores herramientas para que se reincorporen a un mercado laboral en el que aún tienen mucho que ofrecer ”.

Sobre Fundación Adecco
Constituïda al juliol de 1999, la Fundació Adecco és fruit de la Responsabilitat Social Corporativa que assumeix el Grup Adecco com a líder mundial en la gestió dels Recursos humans. El seu principal objectiu és la inserció en el mercat laboral d’aigües persones que, per les seves característiques personals, es troben amb més dificultats a l’hora de trobar un lloc de treball.

– Persones amb discapacitat

– Majors de 45 anys parats de llarga durada

– Dones amb responsabilitats familiars no compartides o víctimes de violència de gènere

– Altres grups en risc d’exclusió social