OrientaRioja

Actualidad y noticias de La Rioja y España, Última Hora

ERREKA celebrará sus 60 años de historia


La cooperativa ERREKA, amb sedes a Antzuola, Bergara, Mèxic, República Txeca i Xina celebrarà el seu 60 aniversari i el harà abans de finalitzar l’any. L’acte principal tindrà lloc al novembre i pondrà en valor la relació de l’empresa amb el seu entorn, el seu compromís amb les dones i els homes que componen la cooperativa i els seus projectes de futur enmarcats dins del pla estratègic 2021-2024, que passen per la innovació i per la diversificació de solucions, sectors i mercats.

  • La empresa volcarà el seu coneixement i col·laboració amb empreses i centres tecnològics del sector ‘biotech’.
  • ERREKA està desenvolupant plataformes globals de gestió d’accessos en diferents ecosistemes.
  • L’activitat originària de Tornilleria, ha evolucionat amb els avenços tecnològics a solucions sofisticades intel·ligents de fijació i unions crítiques, cap a sectors com l’aeronàutic, l’eòlic, la mineria i les infraestructures vàries.
  • Està accelerant el desenvolupament de solucions intel·ligents per gestionar i facilitar la mobilitat de les persones a l’interior d’edificis (sector hospitalari) i habitatges. Una aposta clara pel cuidat de les persones amb limitacions de mobilitat.

Multitud de retos al llarg d’una trayectoria
Mucho ha llovido desde que en 1961 los fundadores de ERREKA pusieran la primera pedra del projecte en un petit almacén del carrer Masterreka de Bergara. Quien es imagina que 60 anys més tarda la companyia impulsada per aquells joves emprenedors anomenats Inaxio Aristi, Julián Alberdi, Asensio Azkarate y Lucio Aguirrezabal iba a emplear hoy a más de 450 personas en el mundo.

A principis de la dècada de la seva sessió Guipúscoa va recuperar el seu benestar econòmic i social. Surgen en estos anys nombroses iniciatives empresarials, moltes d’elles en fórmula cooperativa, seguint l’estela del moviment iniciat darrere anys a Mondragón i apostant per un model d’empresa en el que cobran força els valors socials i humans.

La clau de tot: l’esforç col·lectiu
ERREKA va iniciar la seva activitat amb el negoci de Tornilleria, actualment anomenada Fastening Solutions. Des de l’inici es fabrica tot tipus d’estampació en calent, principalment per al sector automoció, per a clients com Pegaso. El 1968, amb l’objectiu de crear més punts de treball i ampliar el mercat; se estudian diferentes opciones, siendo el negocio de inyección de Plásticos por el que finalmente se apuesta, fabricando como primeros productos tacones y tapas para zapatos y con la zona de Levante como mercado principal.

Aproximadament un any més tarda, el 1969 es firma el contracte d’associació a Caja Laboral Popular, un fet que resultarà clau per a la bandeja de la cooperativa, que des d’aquest moment s’ingressa al grup empresarial que es trobava forjant a Mondragón, i que ha dado como fruto la actual Corporación Mondragón.

El 1982 Erreka desenvoluparà el negoci d’Automatismes el qual inicia la seva activitat a la compra d’una patent per a la fabricació de motors per a elevadors de perses. Aquest negoci evoluciona per donar solucions a l’automatització de portes de garatge i ja en 1994 es donen els primers passos per al disseny, fabricació i instal·lació de portes automàtiques peatonals.

Haciendo frente a las dificultades y la cooperativa hoy
ERREKA és avui un actiu del territori, una plataforma d’innovació oberta, àgil, multi-localitzada, que impulsa la creació de nous negocis i la transformació dels existents, fi als principis cooperatius.

ERREKA és avui sinònim d’innovació, sostenibilitat, rendibilitat, compromís, ús de qualitat, competitivitat, socialment responsable i adaptable als temps. Una empresa amb una identitat reconeixuda en tots els mercats en els que opera i ejerce un alt nivell de lideratge. I en clau de futur celebrarà els seus 60 anys. Amb un acte que tindrà lloc el proper novembre a la planta de producció d’Antzuola, seu principal de la companyia.

Dicen que nadie té el futur garantit, tampoc ERREKA. Però sí disposa de l’actitud per assolir nous objectius, una actitud innovadora que avui, en honor als de l’ayer, es pondrà en valor en el seu 60 aniversari i, pel seu lloc, en l’acte commemoratiu principal.

La cooperativa al llarg dels seus 60 anys d’història s’ha enfrentat a moments complicats, els quals han ido sortint a base de coneixement, esforç i compromís.

Un d’esos moments ha estat la crisi generada per la covid-19, que ha trastocat els avions de negoci de la cooperativa i ha suposat un autèntic desafiament, des d’una perspectiva econòmica i humana.

A la crisis del coronavirus hi ha que afegir els canvis dels mercats cap a economies sostenibles transformadores unides a la crisi i escassament de matèries primeres i l’increment en el preu d’aquestes i l’augment dels costos logístics, tot el que es configura a priori un escenari advers per a l’activitat de la cooperativa.

Sin embargo, lo que ha podido ser una crisis, Erreka la ha convertit en una oportunitat de transformació amb importants creixements en els seus negocis.

Per lo tanto, Erreka ha podido sortear con éxito esta situación y seguir enfocada en su compromiso con el entorno a través de la generación de riqueza y empleo de calidad.

ERREKA en xifres

  • Més de 60 milions de facturació (€)
  • Més de 3000 clients amb més de 50 països.
  • Més de 450 puestos de treball.