OrientaRioja

Actualidad y noticias de La Rioja y España, Última Hora

Formación de la oficina de rehabilitación del COACM a los administradores de fincas castellano-manchegos

[ad_1]

El Colegio Oficial de Arquitectos de Castilla-La Mancha firmó, el pasado 19 de abril, un convenio con los tres colegios oficiales de administradores de fincas que existen en la Comunidad Autónoma: el Colegio Oficial de Administradores de Fincas de Albacete y Cuenca (COAFAC) , el Colegio Oficial de Administradores de Fincas de Ciudad Real (COAFCR) y el Colegio Oficial de Administradores de Fincas de Toledo (COAFTO). El seu últim és col·laborar en tots aquells aspectes que puguin beneficiar, en el present i en el futur, a les professions a nivell regional.

En representació del COACM, firmó la seva decana, Elena Guijarro, mentre que por los administradors de fincas hicieron el propio Antonio Fuentes, José Cerros, y Juan Ángel Gálvez, respectivament per part de COAFAC, COAFCR i COAFTO, respectivament.

El conveni determina la col·laboració de les institucions firmants en set aspectes, entre els quals es compta amb la definició i desenvolupament de programes i accions formatives per a col·legiats i en la seva homologació, incorporant recíprocament les necessitats i requeriments observats per a l’altra professió; la col·laboració en les iniciatives i instruments de suport a la gestió de les ajudes públiques i les subvencions i desgravacions amb fons procedents del mecanisme de recuperació i resiliència europea, fomentant i facilitant també la col·laboració entre els col·legis; la col·laboració en iniciatives que agilitzen les gestions a les administracions públiques; o l’organització de jornades de difusió i impuls als programes de rehabilitació, en col·laboració amb les administracions públiques d’àmbit provincial i regional.

La primera acció fruit d’aquell conveni ha estat una formació sobre tot el que és necessari saber sobre les ajudes a la rehabilitació d’habitatges per a les comunitats de veïns. La jornada, presencial a la demarcación d’Albacete del COACM, però que també ha estat retransmitida en línia per a que pudiera seguirse a través de les RRSS, la presentaron la decana del COACM, Elena Guijarro, i el president de COAFAC, Antonio Fuentes, i la impartició. Estefanía Solana, responsable de l’Oficina de Rehabilitación del Colegio oficial de Arquitectos de Castilla La Mancha (COACM).

En primer lloc, Estefanía explicà les seves ajudes a la rehabilitació que hi ha actualment en vigor per a les comunitats de veïns, així com també les que està previst arribar. La formació va abordar com a argument principal el llamado Libro del Edificio Existente (LEE). La rehabilitació d’habitatges i edificis és clau per a l’estalvi energètic, la millora de l’habitabilitat i el confort, així com de l’accessibilitat. El LEE és una eina d’informació fonamental per a que les comunitats puguin decidir les actuacions que s’han de dur a terme en base a les seves necessitats i els beneficis obtinguts amb cada una d’elles. Així com conèixer una estimació de les ajudes que poden sol·licitar. “El LEE aporta una informació completa sobre les actuacions que tenen que portar a cabo i cuales son necessàries per aconseguir determinats rangs d’escalfament energètic necessaris que determinaran les quantitats de les ajudes que es van a poder sol·licitar posteriorment”, va explicar Solana.

El Informe de Evaluación de Edificios (IEE) és un dels documents que forma part del LEE i és obligatori per a edificis de més de 50 anys. En aquest sentit, la formadora va explicar les avantatges que comportava impulsar el LEE complet, i no només s’informava com a part d’ell. “El LEE a més d’indicar l’estat de conservació de l’edifici, ha de contenir un estudi complet del potencial de millora en aspectes com a accessibilitat, conservació o millora de l’eficiència energètica, entre altres. És molt més constructiu partir d’una perspectiva global i considerar la rehabilitació integral de l’edifici, i no només les zones o sistemes que les comunitats estan obligades a rehabilitar”, va explicar Solana.

Per un altre costat, el LEE no és vinculant i, a més, hi ha ajuda pública per a la seva obtenció. Les comunitats de veïns poden realitzar-se, sol·licitant una ajuda del Programa 5, corresponent als Fons Next Generation per a aquest final.

Arquitectos i administradors de finques s’inicien així una col·laboració a nivell regional de la que amb les professions van a versos beneficiats. “Desde el COACM ofereix als administradors el suport tècnic necessari per a ells, més propers als ciutadans, puguin transmetre als propietaris de les vivendes les diferents vies de que disposan per millorar els seus habitatges, aprofitant els fons Next Generation, com a ocasió excepcional. ”, explica la decana del COACM, Elena Guijarro. Elena Guijarro añade que el primer pas en aquest sentit és la redacció del Libro del Edificio Existente, com a document guia per a la intervenció posterior, algo que, a més, no té cost puesto que està subvencionat en la seva totalitat. És la raó per la que amb les institucions han elegit aquest tema per a la primera de les jornades informatives que es van a dur a terme amb els col·legis d’administradors de finques.

[ad_2]