OrientaRioja

Actualidad y noticias de La Rioja y España, Última Hora

Los fisioterapeutas piden al Año Nuevo el fin de la “lacra” del intrusismo

[ad_1]

El comienzo d’un nou any suposa, en molts casos, la puesta en marxa de projectes i la presa de consciència dels principals objectius per als 365 dies següents. En el cas del Consejo General de Colegios de Fisioterapeutas de España (CGCFE) lamentablement, una de les principals denuncia no canvia: el intrusismo professional continua campant a les seves anques y los fisioterapeutas colegiados vuelven a alzar la seva voz contra la que consideran una de las grandes “lacras” del seu sector.

Las sentències condemnàries apareixen a cuentagotas i no estan, en absoluto, en concordancia, amb la quantitat de denúncies que se segueixen presentades. Sin ir más llejos, el Colegio Profesional de Fisioterapeutas de la Comunidad de Madrid tramitó en 2018 més de 100 denúncies per intrusisme i males pràctiques professionals i les sancions van ser mínimes. El motiu, segons apunta José Casaña, decano del Col·legi de Fisioterapeutes de la Comunitat Valenciana i secretari general del CGCFE, està en que “desgraciadament, encara que els col·legis en cada Comunitat Autònoma fan grans esforços tant administratius com econòmics per fer front a aquest problema, la Justicia no facilita molt les coses, ja que en la majoria dels casos ha d’haver un damnificat per a que tingui en compte i prosperi la denuncia i no sempre és així”.

Casaña recorda que “podem compartir certes tècniques amb aquests pseudoprofessionals, però quan s’utilitzen amb fines curatius, els únics que poden exercir aquesta funció a Espanya som nosaltres, com a professionals sanitaris competents que som”, i lamenta que “en la majoria dels casos tenim coneixement d’aquestes males pràctiques quan el dany ja s’ha produït. Evitarlos és, per a nosaltres, una tarea ardua i molt difícil, ja que no tenim un respaldo jurídico que ens ajudeu davant d’aquesta lacra”.

Perquè és així, com una lacra, com definen en el CGCFE l’intrusisme professional que sofreix la fisioterapia i que no desciende a la incesante activitat dels Col·legis i del propi Consell. “Mediant accions educatives dirigidas a la sociedad”, comenta José Casaña, “el Consejo intenta dar a conocer los peligros, las deficiencias y las malas praxis que pueden llegar a realizar estos pseudoprofessionals, així com, en l’altra cara de la moneda, els beneficis reals de les bones pràctiques. A més, recolzem als diferents Col·legis amb assessorament i coordinació amb els serveis jurídics de cada un d’ells”.

Tot encaminat a aconseguir acabar amb un problema tremend, el de l’intrusisme professional al món de la fisioterapia, que no repercuteix tant en els professionals col·legiats, sinó que actua contra tota la ciutadania en el seu conjunt “haciendo creer a la societat que aquests pseudoprofessionals tenen. les mateixes competències que els col·legiats i això no pot ser. El mayor daño que hace es un daño a la ciudadanía completa”.

Consejo General de Colegios de Fisioterapeutas de España
El Consejo General de Colegios de Fisioterapeutas de España (CGCFE) és l’organisme que representa a més de 57.000 fisioterapeutes que treballen a Espanya amb l’objectiu comú d’afavorir la salut de la ciutadania. A més, ordena la professió, tutela els interessos de la fisioterapia, així com la seva òptima aplicació i universalització.
La Fisioterapia és una professió sanitària, segons el previst a la legislació vigent, acreditada amb el grau universitari en Fisioterapia, impartida en 43 universitats espanyoles, ostentant els coneixements teòrics i pràctics destinats a beneficiar la salut de la població. A més, cada vegada hi ha un major nombre de doctorats i màsters, que assegura la seva qualificació elevada.
.
Més informació a: www.consejo-fisioterapia.org

[ad_2]