OrientaRioja

Actualidad y noticias de La Rioja y España, Última Hora

Test rápido para saber si una oficina padece el Síndrome del Edificio Enfermo


Irritación de ojos, sequedad de garganta, dolor de cabeza, fatiga, tos o alergia son alguns dels síntomes que produeixen el Síndrome de l’Edifici Enferm (SEE). Aquesta afecció, que és un conjunt de símptomes i malalties que padecen els ocupants d’un espai tancat, està ocasionada o es desenvolupa, principalment, per la contaminació de l’aire, ventilació insuficient, un defectuós manteniment dels conductes de ventilació o el mal estat del edifici.

Las personas respiran de media 8.000 litros de aire al día y pasan más de 8 horas diarias en entornos interiores, ya sea en el trabajo, en centros comerciales, restaurantes, cines y teatros, tiendas, etc., per lo que es troba exposat a alts nivells de partícules, compostos orgànics volàtils (COV) i patògens, com la Covid-19. En aquest sentit, a més de l’ús de les mascarilles, que prevé els contagis a través de gotícules i aerosols, és fonamental mantenir en correctes condicions els sistemes i conductes de ventilació, així com la qualitat de l’aire, per evitar conseqüències directes en la salut i bienestar de las personas que ocupan estos espacios. De fet, segons dades de l’OMS, cada hora son 800 persones per la mala qualitat de l’aire. Per tot ello, aquest tema ha de ser un assumpte transcendental i tractar-lo abans per prevenir els homes majors.

Aquesta problemàtica és especialment important per a les empreses, que els seus treballadors puguin sofrir constants malalties respiratòries i altres dolències desemboca en un augment de l’absentisme laboral, en danys a la imatge corporativa i repercussions legals.

Aunque la sintomatología de las personas que padecen este síndrome -para considerar como un caso de SEE tenen que presentar signes al menys el 20% de les persones presents en aquests entorns- desapareixeran immediatament després d’abandonar l’edifici o dies després, Rentokil Initial, multinacional especialitzada en control de plagues i higiene ambiental, proposa un test ràpid per saber si les oficines tenen el Síndrome de l’Edifici Enferm.

Si l’oficina:

  • Tien sistemes de ventilació forçada, és dir, és un edifici en el que la ventilació produeix únicament gràcies a aparells d’aire condicionat, o que existeix recirculació parcial de l’aire, amb tomes de renovació de l’aire situats en llocs inadecuats.
  • No té sistemes de ventilació, o seran insuficients i amb poc aire fresc.
  • Tens una mala distribució de l’aire o zones als que no arriben a la ventilació.
  • És un edifici de construcció lligada i poc costosa.
  • Tiene superficies recubiertas d’algun material textil, ya sean suelos con moquetas o alfombras, lo que atrae polvo y bacterias.
  • Practica el ahorro energético y se mantienen calientes con un ambiente térmico homogéneo.
  • És un edifici hermètic en el que les ventanes no es poden obrir.
  • Està ubicat en zones amb un alt índex de contaminació.

Si es da alguno de estos casos, y coinciden que se experimentan signos como los mencionados más arriba, es más que probable que se esté padeciendo el Síndrome del Edificio Enfermo. Los expertos de Rentokil Initital recomiendan la higienización o limpieza de los sistemas de ventilación y acondicionamiento de aire. A més, és important realitzar auditories i avaluacions de Calitat de l’Aire Interior (CAI) amb l’objectiu de detectar paràmetres desviados en la qualitat acceptable de l’aire, identificar les seves causes i aplicar accions correctores, en els casos en què es detecta una mala qualitat del aire. Algunes de són accions correctores, però també preventives, son ventilar major freqüentment els espais i limpiar de manera constant tot tipus de materials tèxtils com a moquetes o alfombres o desprenent-se d’elles, per evitar que s’acumulin agents patògens que causin anys en la salut de les persones.

Acerca de Rentokil Initial
Rentokil Initial és la companyia líder mundial en serveis de Higiene Ambiental amb presència en 80 països, registrant creixements anuals en facturació, beneficis i dividends. A Espanya opera des de 1981 amb 4 activitats principals: Control de Plagues, Higiene, Serveis de Decoració amb Plantes d’Interior i Màrqueting Olfatiu.